Detartraj

Detartraj

Ce este tartrul?

Tartrul se formeaza prin mineralizarea, in timp, a placii bacteriene datorita sarurilor de calciu din saliva.

In lipsa unei igiene bucale corecte, resturile alimentare vor ramane pe suprafata dintilor unde impreuna cu bacteriile existente in gura vor forma placa bacteriana.

Sub actiunea sarurilor de calciu din saliva placa bacteriana se va mineraliza, rezultand tartrul. Tartrul se poate depune atat supragingival cat si subgingival. Tartrul supragingival are o culoare alb-galbuie de consistenta redusa. In timp poate sa capete o culoare mai inchisa datorita colorantilor alimentari si a nicotinei, si o duritate mai mare.

Tartrul subgingival este aderent de suprafata dintelui. Are o consistenta mai ferma si o culoare mai inchisa. Tartrul actioneaza ca o spina iritativa determinand inflamarea si apoi retractia gingivala.

Cand vorbim de detartraj vorbim defapt de o igienizare completa. Igienizarea completa nu se realizeaza doar prin detartraj ci prin prin 3 etape:

Cum se realizeaza detartrajul?

Detartrajul este o metoda de indepartare a tartrului de pe suprafata dintelui.

Detratrajul se poate face manual cu instrumente manuale sau cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete.

Detartrajul cu ultrasunete are anumite avantaje fata de cel manual: este mai putin traumatizant pentru dinti si gingii, mai putin dureros si prezinta riscuri reduse de aparitie a sensibilitatii post operatorii.

Pentru rezultate foarte bune, uneori, medicul dentist apeleaza la ambele metode de indepartare a tartrului.

Pentru un tratament corect dupa detartraj se efectueza si un periaj profesional care se realizeaza cu ajutorul unor periute rotative si a unei paste speciale cu particule abrazive.

Periajul poate fi urmat de lustruirea profesionala a dintilor, operatiune la care se folosesc gume rotative si paste speciale, cu granulatie foarte mica.

Pentru completarea detartrajului se mai pot folosi aparate cu jet de bicarbonat de calciu. Dupa sedinta de detartraj poate aparea o sensibilitate a dintilor la rece sau la dulce, care va disparea in cateva zile cu ajutorul pastelor pentru dinti sensibili.

De ce este necesar detartrajul?

Tartrul poate duce la aparitia inflamatiei parodontale marginale (cunoscuta mai ales sub numele de parodontoza) manifestate prin sangerarea si retractia gingiei si aparitia mobillitatii dintilor.

Pentru prevenirea aparitiei placii bacteriene si implicit a tartrului dentar respectati cateva reguli de igiena foarte simple: un periaj dentar corect efectuat, dupa fiecare masa principala, folosirea atei dentare si a apei de gura.

Odata ce s-a format tartrul si este aderent de dinti, el nu mai poate fi indepartat printr-un simplu periaj, ci este necesara vizita la un cabinet stomatologic pentru a se efectua un detartraj.

Este recomandat ca detartrajul sa se efectueze de 2 ori pe an, iar fumatorii odata la 3-4 luni.

Nu uitati! Tartrul favorizeaza apritia bolilor parodontale.

Detartrajul nu afecteaza in nici un fel dintii, ci indeparteaza numai tartrul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *