Extractie dentara

extractia dentara

Ce este extractia dentara?

Extractia dentara este o interventie chirurgicala, efectuata sub anestezie locala, foarte rar anestezie generala, cu instrumente speciale (clesti, elevatoare, chiurete alveolare etc.).

Extractia consta in extragerea din alveola osoasa a dintelui ce nu mai poate fi tratat.

Inainte de extractie medicul dentist recomanda, de obicei, pacientului o radiografie pentru a observa care este numarul, forma si pozitia radacinilor dintelui si, in functie de aceste informatii, va estima gradul de dificultate al interventiei chirurgicale.

De asemenea, va analiza cu atentie antecedentele medicale ale pacientului (afectiuni generale, reactii adverse la anestezice, administrari de medicamente,etc.).

Cand este necesara extractia dentara?

Extractia dentara este obligatorie atunci cand: 

– Dintele este fracturat sau afectat de carie profunda si nu mai poate fi refacut prin nici o metoda conservatoare.

– Dintele prezinta mobilitate accentuata ca urmare a existentei unei boli parodontale avansate.

– Dinti aflati in pozitii vicioase (malpozitii) sau nefunctionale pot necesita extractie.

Anumiti dinti trebuie extrasi datorita faptului ca se afla in pozitii anormale. Este, in primul rand, cazul molarilor de minte care din cauza lipsei de spatiu pe arcada dentara erup in pozitii vicioase, si exercita presiuni asupra dintilor invecinati sau pot irita limba sau obrazul, sunt situati adesea intr-o zona greu de curatat si, ca urmare se cariaza usor sau pot constitui un risc de boala parodontala pentru dintii vecini.

Extractiile dentare pot fi necesare si in pregatirea pentru un tratament ortodontic (aplicarea unui aparat dentar).

Pentru a alinia dintii pacientului medicul stomatolg foloseste diferite metode de tratament ortodontic. Atunci cand exista, de exemplu, deosebiri prea mari intre marimea dintilor si cea a maxilarelor, extractia anumitor dinti poate fi solutia ideala in scopul alinierii perfecte a dintilor.

Am enumerat putine situatii pentru ca de cele mai multe ori nu ar trebui sa fie o obtiune extractia dentara. De preferat este sa se incerce a se tine dintele pe arcada.

Sfaturi de urmat dupa o extractie dentara

Dupa extractie medicul dentist recomanda pacientului sa respecte anumite indicatii pentru a se evita aparitia unor complicatii post operatorii nedorite.

– Pacientul trebuie sa tina strans compresele de tifon pentru aproximativ o ora, sa nu clateasca si sa nu manance cateva ore, sa reia igiena orala dupa 24 de ore.

– Sa nu se consume alimente si bauturi prea fierbinti sau prea reci. Nu mancati timp de cateva ore.

– Sa evite masticarea alimentelor dure (covrigi, alune).

Se recomanda administrarea de antialgice in cazul aparitiei durerilor postoperatorii si a antibioticelor cand exista posibilitatea de aparitie a unei infectii.

Aplicati comprese reci (nu gheata!) daca s-a umflat zona, in urma unei extractii dificile (molar de minte).

Consultati medicul stomatolog daca dupa indepartarea pansamentului sangerarea persista.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *