Fatete dentare

fatete dentare

Ce sunt fatetele dentare si cand se aplica?

Fatetele dentare reprezinta o metoda stomatologica de refacere a morfologiei si esteticii dintilor frontali.

Fatetele dentare sunt de fapt jumatati de coroana care inlocuiesc smaltul dislocat de pe suprafata vestibulara (fata exterioara) si de pe fetele aproximale (fatetele laterale).

Fatetele dentare sunt unele dintre cele mai estetice mijloace de restaurare, deoarece poate imbunatati forma, pozitia, aspectul si culoarea dintilor.

Fatetele dentare pot rezolva multe dintre problemele stomatologice.

Sunt recomandate pacientilor care doresc sa corecteze imprefectiunile naturale ale dintilor (spatiere interdentara, dinti tociti) sau celor care au dinti colorati din diverse motive: din cauza administrarii de tetraciclina in primii ani de viata, a fumatului si consumului excesiv de cafea, a varstei inaintate.

Fatetele dentare pot fi o alternativa la obturatiile (plombele) voluminoase pe suprafata anterioara a dintilor frontali sau in situatia in care dintii prezinta mici defecte structurale (distrofii, fracturi, eroziuni). Fatetarea se pot realiza pe unul sau mai multi dinti, dupa caz.

Tipuri de fatete dentare

In principiu avem 3 variante din care sa alegem:

Dar sa vorbim mai pe larg despre ele. 

Fatetele se pot realiza din ceramica,  din material compozit sau din zirconiu. Fatetele din compozit pot fi realizate direct de catre medic in cabinet sau in laborator, de un tehnician dentar.

Fatetele de portelan sunt realizate cu mare precizie printr-o tehnica moderna computerizata, cu ajutorul sistemului CAD-CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing).

Printre avantajele fatetelor realizate din ceramica se numara: durabilitate clinica, lipsa modificarilor de culoare, lipsa sensibilitatii dentare, un aspect estetic superior datorita culorii translucide a portelanului.

Fatetele din material compozit indeplinesc si ele criteriile estetice si morfologice, dar mai putin pe cele privind durabilitatea clinica.

Exigentele mereu sporite ale dentistilor si pacientilor au condus la aparitia si diversificarea materialelor folosite si a tehnicilor de restaurare dentara.

Un nou procedeu folosit la restaurarea dintilor frontali il reprezinta asa numitele „fatete no-prep”, care nu mai necesita slefuirea dintilor, iar aspectul lor este unul foarte natural. Sunt indicate in special pacientilor cu spatii interdentare.

De retinut despre fatetele dentare

Fatetarea necesita slefuirea unei cantitati foarte mici de smalt.

Fatetele redau perfect estetica si functionalitatea dintilor, dar nu sunt la fel de rezistente ca dintii naurali sau ca lucrarile ceramice.

Fiind realizate dintr-un portelan subtire se pot deteriora, sparge sau cadea cu usurinta, in lipsa unei ingrijiri adecvate.

Odata sparte fatetele din portelan nu pot fi reparate.

Fatetele dentare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *