Fluorizarea si sigilarile dentare

sigilarea dintilor

Fluorizare dinti - sigilare dinti

Prevenirea imbolnavirii dentare (profilaxia cariei) este prima şi cea mai importantă etapa a ingrijirii dintilor. Aplicand la timp tratamentele de preventie puteti evita aparitia cariilor dentare, durerile insuportabile de dinti sau chiar pierderea dintilor.

Pentru a trata din timp si fara durere diversele afectiuni dentare si pentru a preveni aparitia altora, este recomandat sa vizitati medicul dentist cel putin de doua ori pe an. Controalele periodice la cabinetul stomatologic va scutesc de tratamente complicate si dureroase si va pot salva timp si bani.

Tratamentul unei carii dentare incipiente este mult mai simplu si mai rapid decat cel al unei carii complicate, necesitand o singura sedinta. Profilaxia presupune igienizarea dentară zilnică, completată de igienizarea dentară profesională.

O igiena dentara zilnica presupune un periaj corect de trei ori pe zi (dupa mesele principale) si folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare din spatiile interdentare.

Servicii de profilaxie dentara efectuate in cabinetul stomatologic

Sigilarea

este o alta metoda de profilaxie a cariei dentare, eficienta si nedureroasa, aplicata in special la copii. Sigilarea consta in aplicarea unor materiale speciale la nivelul santurilor si fosetelor existente pe suprafetele ocluzale (cele cu care mestecam) ale dintilor, care sunt cele mai vulnerabile la aparitia cariilor dentare. Aceste santuri si fosete, din cauza formei lor specifice, sunt locuri care retin foarte usor resturile alimentare, ceea ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea cariilor dentare.

Sigilarea se aplica dintilor care nu prezinta carii dentare sau dintilor cu carii punctiforme, in acest caz sigilarea se face dupa curatarea cavitatii carioase si aplicarea obturatiei de compozit. Sigilarea se face la dintii permanenti, de preferat imediat dupa eruptia acestora.

Fluorizarea

Acest tip de tratament ajuta la cresterea rezistentei dintilor si se aplica in special copiilor, in scop profilactic. Tratamentul de fluorizare creste rezistenta smaltului dentar la aparita cariilor si stopeaza avansarea leziunilor carioase deja existente, prin remineralizarea smaltului dentar.

Tratamentele cu fluoruri se pot aplica sub forma de solutii, gel, spuma sau lac, care se aplica direct pe dinti sau se aplica intr-o ”lingura” adaptata pe fiecare arcada. Este indicat a se efectua fluorizarile in cabinetul stomatologic, intrucat se folosesc substante cu concentratii mult mai mari de fluoruri (decat cele din pastele de dinti sau apele de gura) si cu efecte mult mai bune.

Tratamentul de fluorizare este nedureros, dureaza cateva minute si trebuie efectuat dupa o igenizare perfecta realizata prin periajul dentar profesional si detartraj, daca este cazul. Medicul dentist va poate recomanda cele mai bune tratamente cu fluoruri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *