Pret obturatie dentare, pret plomba dentara

Fiecare zambet te intinereste cu o zi. - proverb chinezesc


Fluorizare dinti - sigilare dinti

Prevenirea aparitiei cariilor la copii

Detartraj

Ce este, cum se realizeaza si de ce este necesar detratrajul

Aparat dentar

Corectare anomalii dentomaxilare

Obturatii / plombe dentare

Obturatia dentara sau popular spus plomba reprezinta o metoda de tratament a cariei dentare prin care se refac morfologia (forma), fizionomia (aspectul) si functionalitatea unui dinte cariat. Exista mai multe optiuni cu privire la tipul de obturatie si materialele folosite pentru restaurarea dintilor in functie de tipul cavitatilor rezultate dupa curatarea cavitatii carioase.

Caria dentara poate fi simpla, atunci cand apare durere sau sensibilitate la rece, dulce sau la alti stimului alimentari. Caria simpla este relativ superficiala si durerea dispare imediat dupa incetarea stimulului iar tratamentul ei este mai simplu si mai putin costisitor.

Caria dentara complicata apare atunci cand s-a ajuns in apropierea pulpei dentare (nervului dintelui), cand dintele devine sensibil la diversi stimului alimentari, dar apar si dureri spontane - care dureaza minute sau chiar ore si nu cedeaza decat la administrarea de calmante. In cazul cariei complicate tratamentul este mai complicat, de mai lunga durata si mai costisitor.


Etapele unei obturatii dentare

Inainte de obturarea dintelui, medicul dentist identifica suprafetele afectate de carie, dupa care prepara cavitatea in vederea aplicarii obturatiei. Dupa curatarea, cu ajutorul frezei, a zonelor cariate ale dintelui, urmeaza obturarea (umplerea) cavitatii cu materiale speciale pentru a reda aspectul initial al dintelui. Obturatiile pot fi realizate pe o singura suprafata a dintelui (carie incipienta) sau pot fi extinse pe doua sau chiar pe trei fete ale dintelui, atunci cand caria nu a fost tratata la timp.


Obturatiile sau restaurarile dentare se realizeaza din diverse materiale, fie din amalgam (un aliaj metalic de culoare argintie, din ce in ce mai putin folosit astazi, din cauza aspectului nefizionomic, ce cuprinde mercur si o „pilitura” din argint), fie din materiale compozite (cele mai utilizate in prezent, pentru ca sunt in culoarea dintelui si au o mare rezistenta).

Din categoria restaurarilor in culoarea dintelui mai fac parte si obturatiile realizate din ionomerii de sticla folosite in special la copii, pe dintii de lapte, la cariile de colet ale persoanelor in varsta sau pe dinti mobili.

Restaurarile mai pot fi realizate si din aliaje din aur (numite aurificatii).


Avantajele obturatiilor din materiale compozite

• Sunt fizionomice (estetice), pentru ca nuanta compozitului poate semana foarte bine cu cea a dintelui obturat.

• Sunt rezistente: materialul de obturatie este “lipit” de dinte prin procedura de bonding dentar, ceea ce ii confera rezistenta in timp, dar si un alt avantaj major: este mai conservativ, la prepararea cavitatii indepartandu-se mai putin din substanta dentara decat la obturatiile de amalgam.

• Rasinile compozite sunt materiale versatile ce pot fi folosite atat la obturatii, cat si la alte tipuri de restauratii dentare.

• Compozitul poate fi utilizat atat pentru dintii frontali, dar si pentru cei din zonele laterale ale maxilarelor.

• Obturatiile din material compozit fac priza (se intaresc) in cateva secunde, prin folosirea lampii de fotopolimerizare. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa treaca 2- 3 ore ca sa puntem manca.

• Materialele compozite fluide (flow) dau posibiliatea medicului sa obtureze si cele mai mici carii.

In cazul amalgamului trebuia sa astepte pana cand leziunea carioasa devenea suficient de mare pentru a putea fi obturata.

 

Pentru informatii suplimentare referitoare la pret obturatie dentara si pret plomba dentara si consultare lista preturi stomatologie va rugam sa ne contactati.

printeaza aceasta pagina

printeaza aceasta pagina

Solicitare programare