Tratamentul cariei dentare – Obturatii si plombe dentare

Cabinet-stomatologic-online

Ce este obturatia dentara sau mai simplu spus o plomba?

Obturatia dentara sau popular spus plomba reprezinta o metoda de tratament a cariei dentare prin care se refac morfologia (forma), fizionomia (aspectul) si functionalitatea unui dinte cariat.

Obturatia este materialul care inlocuieste regiunile cariate ale dintilor, a caror afectare este permanenta.

Plombele, denumite uneori restaurari, sunt optiunea terapeutica principala cand leziunea carioasa a progresat dincolo de stadiul incipient de eroziune a smaltului.

Medicul dentist indeparteaza cu freza portiunea cariata a dintelui, apoi umple gaura pentru a restaura forma initiala a dintelui.

plomba obturatie

Obturatiile se realizeaza din diverse materiale, precum rasinile compozite si ceramica de culoarea dintelui sau combinatia mai multor materiale.

Obturatiile din amalgam contin o varietate de substante, inclusiv cantitati reduse de mercur.

Unele persoane nu prefera plombele din amalgam, de teama posibilelor efecte adverse ale mercurului asupra sanatatii. Desi studiile medicale au dovedit ca aceste obturatii sunt sigure si durabile, ele sunt foarte controversate.

Exista mai multe optiuni cu privire la tipul de obturatie si materialele folosite pentru restaurarea dintilor in functie de tipul cavitatilor rezultate dupa curatarea cavitatii carioase.

Caria dentara poate fi simpla, atunci cand apare durere sau sensibilitate la rece, dulce sau la alti stimului alimentari. Caria simpla este relativ superficiala si durerea dispare imediat dupa incetarea stimulului iar tratamentul ei este mai simplu si mai putin costisitor.

Caria dentara complicata apare atunci cand s-a ajuns in apropierea pulpei dentare (nervului dintelui), cand dintele devine sensibil la diversi stimului alimentari, dar apar si dureri spontane – care dureaza minute sau chiar ore si nu cedeaza decat la administrarea de calmante.

In cazul cariei complicate tratamentul este mai complicat, de mai lunga durata si mai costisitor.

 

Etapele unei obturatii dentare

Inainte de obturarea dintelui, medicul dentist identifica suprafetele afectate de carie, dupa care prepara cavitatea in vederea aplicarii obturatiei.

Dupa curatarea, cu ajutorul frezei, a zonelor cariate ale dintelui, urmeaza obturarea (umplerea) cavitatii cu materiale speciale pentru a reda aspectul initial al dintelui.

Obturatiile pot fi realizate pe o singura suprafata a dintelui (carie incipienta) sau pot fi extinse pe doua sau chiar pe trei fete ale dintelui, atunci cand caria nu a fost tratata la timp.

Obturatiile sau restaurarile dentare se realizeaza din diverse materiale, fie din amalgam (un aliaj metalic de culoare argintie, din ce in ce mai putin folosit astazi, din cauza aspectului nefizionomic, ce cuprinde mercur si o „pilitura” din argint), fie din materiale compozite (cele mai utilizate in prezent, pentru ca sunt in culoarea dintelui si au o mare rezistenta).

Din categoria restaurarilor in culoarea dintelui mai fac parte si obturatiile realizate din ionomerii de sticla folosite in special la copii, pe dintii de lapte, la cariile de colet ale persoanelor in varsta sau pe dinti mobili.

Restaurarile mai pot fi realizate si din aliaje din aur (numite aurificatii).

 

Avantajele obturatiilor din materiale compozite

  • Sunt fizionomice (estetice), pentru ca nuanta compozitului poate semana foarte bine cu cea a dintelui obturat.
  • Sunt rezistente: materialul de obturatie este “lipit” de dinte prin procedura de bonding dentar, ceea ce ii confera rezistenta in timp, dar si un alt avantaj major: este mai conservativ, la prepararea cavitatii indepartandu-se mai putin din substanta dentara decat la obturatiile de amalgam.
  • Rasinile compozite sunt materiale versatile ce pot fi folosite atat la obturatii, cat si la alte tipuri de restauratii dentare.
  • Compozitul poate fi utilizat atat pentru dintii frontali, dar si pentru cei din zonele laterale ale maxilarelor.
  • Obturatiile din material compozit fac priza (se intaresc) in cateva secunde, prin folosirea lampii de fotopolimerizare. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa treaca 2- 3 ore ca sa puntem manca.
  • Materialele compozite fluide (flow) dau posibiliatea medicului sa obtureze si cele mai mici carii.

In cazul amalgamului trebuia sa astepte pana cand leziunea carioasa devenea suficient de mare pentru a putea fi obturata

Alte tratamente care sunt in stransa legatura cu plomba dentara sunt:

Fluorizari

Fluorurile sunt substante minerale care ajuta la regenerarea dintilor in cele mai timpurii stadii de afectare a acestora.

Daca se initiaza formarea unei leziuni carioase, tratamentul cu fluoruri poate ajuta la restaurarea smaltului dentar.

Tratamentele profesionale cu fluoruri prezinta concentratii mai mari de fluoruri decat pastele de dinti si apele de gura disponibile fara prescriptie medicala.

Tratamentele cu fluoruri se pot aplica sub forma de solutii lichide, gel, spuma sau lac, care se badijoneaza pe dinti sau se aplica intr-o lingura care ulterior se adapteaza pe dinti.

Fiecare tratament dureaza cateva minute. Medicul dentist va poate recomanda tratamente periodice cu fluoruri.

Coroane dentare

coroana dentara

Persoanele care prezinta carii extinse sau dinti distrusi, pot avea nevoie mai degraba de o coroana, decat de plomba pentru tratarea leziunii carioase si restaurarea dintelui.

O coroana reprezinta un invelis adaptat individual, care inlocuieste coroana naturala intreaga a dintelui. Medicul dentist slefuieste in intregime aria cariata si o suficienta portiune din dintele respectiv pentru a asigura buna adaptare a coroanei. Coroanele se pot realiza din aur, ceramica sau metal invelit cu ceramica.

Tratamente de canal dentar

Tratament de canal

Cand caria ajunge la portiunea interna a dintelui (pulpa, nervul) poate fi nevoie de tratament de canal. In cadrul aceste proceduri, se elimina pulpa dentara si se inlocuieste cu o plomba.

Extractii dentare

Unii dinti pot fi intr-atat de sever afectati, incat sa nu mai poata fi restaurati – ei necesita extractie. Extractia unui dinte poate lasa in urma o bresa care permite celorlalti dinti sa migreze. Daca este posibil, se recomanda efectuarea unei punti sau inserarea unui implant dentar pentru inlocuirea dintelui absent.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *