Tratament de canal dentar

Tratament de canal

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic sau este necesar atunci cand leziunea carioasa a sapat adanc in structura dintelui, ajungand la tesutul viu (pulpa, nervul dintelui).

Tratamentul de canal se poate face si inaintea tratamentului protetic, atunci cand se apreciaza ca prin slefuirea dintelui se poate ajunge la deschiderea camerei pulpare (se ajunge la nerv).

Acest tip de interventie stomatologica se face numai sub anestezie locala si presupune curatarea cavitatii dentare si a canalelor existente cu ajutorul frezelor si a acelor speciale de canal.

Cum si cand se realizeaza tratamentul de canal?

Clasic, prepararea canalelor se face cu ace manuale din inox (un gen de pile rotunde foarte subtiri), de grosimi si lungimi diferite in functie de dimensiunile canalelor.

Se incepe cu ace subtiri cu care se ajunge pana la apex (varful radacinii), apoi se folosesc ace din ce in ce mai groase, astfel incat in final sa se obtina canale de forma conica, regulata.

In ultimii ani exista tendinta de trecere la folosirea acelor de canal moderne realizate din aliaje NI-TI (de nichel-titan), care sunt mult mai elastice permitand instrumentarea corecta a canalelor, chiar a celor foarte inguste sau foarte curbate.

Realizarea tratamentului de canal include trei etape esentiale pentru ca acesta sa fie realizat corect. Acestea sunt:

Cele 3 etape sunt esentiale, si trebuie realizate la perfectiune pentru a ne asigura ca nu apar infectii ulterioare,

Obturatia de canal

Urmatoarea etapa o reprezinta obturatia de canal sau sigilarea canalelor curatate, cu ajutorul unor materiale speciale. Obturatia (plomba) de canal se face ajutorul unor conuri de gutaperca calibrate in functie de acele de canal folosite si a unei substante (pasta) cu rol de sigilant.

Mai nou, pentru obturarea canalelor, se foloseste injectarea de gutaperca calda in locul conurilor de gutaperca. In sedinta urmatoare se realizeaza obturatia coronara sau se aplica o reconstituire corono-radiculara si o coroana, dupa caz.

Ce urmeaza dupa tratamentul de canal?

Dupa ce dentistul a terminat de obturat canalele dintelui sau maselei, urmeaza partea in care trebuie sa fie reparata coroana dentara.

Aceasta reparatie se poate realiza fie prin realizarea unei plombe dentare fie prin realizarea unor coroane dentare sau incrustatii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *